Emblema Initiativa Tudor Vladimirescu

Emblema Initiativa Tudor Vladimirescu

duminică, 15 septembrie 2013

Domnul Militaru, Tudor Vladimirescu si puterea exemplului

Poveste de organizare comunitara:

Habar nu aveam ca numele cartierului in care locuiesc si lucrez – Drumul Taberei – i se datoreaza lui Tudor Vladimirescu. El si-a asezat taberele pe aici la inceput de secol IX – pentru a inlatura din tara regimul fanariot cu „Cererile norodului rumanesc,” incercand sa-si gaseasca sustinatori printre locuitorii capitalei pentru a isi implini visul.

Am aflat de la domnul Militaru, un locuitor din zona Tudor Vladimirescu – zona cuprinsa intre strazile Brasov, Prelungirea Ghencea si Raul Doamnei din cartierul Drumul Taberei.

Sa fie doar o intamplare ca grupurile de cetateni cu care CeRe lucreaza in programul de organizare comunitara de aproximativ 3 ani – Favorit si Callatis – sunt din Drumul Taberei?

Intr-o buna zi, in urma cu aproximativ 4 luni, domnul Militaru a descoperit unul dintre afisele pe care grupul Initiativa Favorit le pune constant in cartier pentru informarea locuitorilor, cu privire la demersurile lor de a convinge autoritatile locale ale sectorului 6 de urgentarea aducerii la viata a cinematografului Favorit si transformarea acestuia intr-un Centru Cultural Comunitar.

Impresionat de activitatea,demersurile si rezultatele acestui grup de oameni pentru readucerea la viata a cladirii fostului cinematograf Favorit, domnul Militaru n-a stat pe ganduri. I-a contactat, s-a intalnit cu unul dintre membri, le-a aflat „istoria,” si a inceput sa participe constant la intalnirile saptamanale ale acestora – voia sa afle care este reteta organizarii comunitare pentru a putea, impreuna cu vecinii, sa atraga atentia primariei sectorului 6 cu privire la rezolvarea problemelor specifice zonei in care locuieste.

Apoi si-a invitat vecinii sa participe impreuna cu dansul la aceste intalniri, “sa vada cu ochii lor ca sunt tot oameni ca noi, dar organizati, care lucreaza impreuna pentru scopul lor” – domnul Militaru. In cadrul acestor intalniri domnul Militaru avea locul sau pe agenda, consulta Favoritul cu privire la pasii pe care urma sa-i faca pentru coagularea unui grup similar, dar voia sa afle si despre metodele si instrumentele pe care le putea folosi in relatia cu autoritatilor locale pentru a-si rezolva problemele din zona dumnealui.

A insotit Favoritul si Callatisul la sedintele consiliului local in care cele doua grupuri din Drumul Taberei aduc constant in atentia consilierilor problemele zonei lor.

Si intr-o buna zi, domnul Militaru, impreuna cu vecinii din zona dansului au decis „sa formalizeze” noul grup, delimitandu-si zona de actiune – zona Tudor Vladimirescu. Asa s-a nascut la inceput de iunie, Initiativa Civica Tudor Vladimirescu.

Au hotarat sa lupte pentru zona lor. Au strans peste 800 de semnaturi individuale si 27 de semnaturi ale Asociatiilor de proprietari, prin reprezentantii lor – presedinti de bloc, din zona lor – de sustinere a unei petitii, adresata Primariei sectorului 6 pentru rezolvarea unor probleme specifice. Au mers in audiente la Primarie, au participat si participa la sedintele consiliului local sector 6 etc.

Au facut demersuri sa obtina un spatiu in incinta unei scoli din cartier pentru intalnirile saptamanale ale grupului – „sa avem si noi un loc oficial pentru intalniri, cum au Favoritul si Callatisul” imi spunea domnul Militaru.

De ceva vreme grupul Tudor Vladimirescu participa impreuna cu celelalte grupuri de cetateni cu care CeRe lucreaza, la ateliere de lucru/instruiri pe teme de interes comune, pentru dobandirea de abilitati de organizare, lidership, lucru in echipa, campanii de advocacy etc.

Un alt lucru important pentru noi – CeRe, este schimbul de experienta intre aceste grupuri de oameni. Neblazati, cu spirit civic, dornici sa invete si sa faca! Acestia sunt oamenii carora, pasandu-le de comunitatea in care traiesc, fac autoritatile mai responsabile la dorintele/nevoile comunitatii, astfel incat deciziile pe care le iau sa fie in concordanta cu dorintele oamenilor pe care ii reprezinta.

Tabara din Drumul Taberei s-a largit/marit! „Cererile norodului rumanesc” se fac auzite – cred ca Tudor este multumit! Bucurestenii s-au unit!

„Multumim Grupului Initiativa Favorit pentru ajutor si rabdarea de care a dat dovada in tot acest proces. Am invatat foarte mult de la ei. Fara Favorit, Callatis si CeRe, Tudor Vladimirescu nu ar fi ajuns atat de repede aici” – spunea domnul Militaru in urma cu o luna, la o intalnire comuna a celor 3 grupuri; „Felicitari domnule Militaru si succes pe mai departe Grupului Tudor Vladimirescu!” – spuneau membrii grupurilor Favorit si Callatis, aplaudandu-i pe colegii lor din cartier, tot atunci.

In acest moment Grupul de Initiativa Civica Tudor Vladimirescu este sprijinit in desfasurarea campaniei de advocacy in cadrul programului PAS (Serviciul Permanent de Asistenta in advocacy) desfasurat de CeRe

Autor: Cristina Tataru – organizator comunitar CeRe

Articol preluat de la http://www.ce-re.ro/blog/domnul-militaru-tudor-vladimirescu-si-puterea-exemplului/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu